Szept. 10-ig várjuk a jelentkezőket!

Kategória: Hírek Started by

Szept. 10-ig várjuk a jelentkezőket!

Szeptember 10-én éjfélig várjuk a jelentkezőket a Climate-KIC Accelerációs programba! A jelentkezést a MyCo.hu honlapon letölthető jelentkezési lapon lehet megtenni. Beküldési cím: csaba@myco.hu  A továbbiakban a leggyakrabban feltett kérdésekről olvashat!

A jelentkezések kapcsán a MyCo Incubation csapat eddig a következő kérdéseket kapta:

1 – KELL A JELENTKEZÉSI KÉRDŐÍVHEZ VIDEÓT CSATOLNI? 

MYCO VÁLASZ: Nem szükséges. Elegendő a www.myco.hu/apply oldalról letöltött dokumentumot angol nyelven kiküldeni és beküldeni az e-mail címünkre.

2 – KELL ÉLŐ-CÉG VAGY VÁLLALKOZÁS A NEVEZÉSHEZ? VAGY ELEGENDŐ ÖTLETTEL NEVEZNI? 

MYCO VÁLASZ: Elegendő az ötlettel pályázni, hiszen az inkubáció lényege, hogy közös interakciós munka révén 10 hét alatt eljussunk az ötlettől mondjuk a prototípus fázisig.

Zajlik a 2014. tavaszi inkubáció, stratégiai partnerünknél, az IBM-nél.
Zajlik a 2014. tavaszi inkubáció, stratégiai partnerünknél, az IBM-nél.

 

3 – MIKORTÓL KAPHATUNK PÉNZÜGYI TÁMOGATÁST A PROGRAMBAN? ÉS KI VEHETI EZT FEL? 

MYCO VÁLASZ: A Climate-KIC európai társországokban folytatott gyakorlata és módszertana értelmében az ötlet fázisban (STAGE 1) még nem adunk támogatást, azonban ennek sikeres elvégzését követeőne (10 hét után) a vállalkozás nagy eséllyel nevezhet a STAGE-2 és STAGE-3 inkubációs szintekre, ahol viszont már 5-10-20 ezer eurós támogatást kap. Ez utóbbihoz nem kell önrész, csupán egy munkaterv szükséges, amely indokoltságát az inkubátor vizsgálja, majd kifizetést követően ellenőrzi a jogosult elköltést. A kifizetés a program haladtával egyidőben és nem utólagosan történik. A kifizetés magánemberek részére (lásd ötletgazda) is történhet, nem szükséges hozzá cég.

A heti inkubációs foglalkozások egyike 2014. májusban, a MyCo székházban.
A heti inkubációs foglalkozások egyike 2014. májusban, a MyCo székházban.

 

4 – NEVEZHETEK-E INFORMATIKAI ÖTLETTEL?

MYCO VÁLASZ: Igen, amennyiben az támogatja a széndioxod kibocsátás csökkentését. Például az épületek energiahatékonyságát segítő szoftveres eszközöket, szolgáltatásokat is idesorolhatjuk.

5 – NEVEZHETEK-E EGYEDÜL VAGY CSAPATTAL KELL JELENTKEZNEM? 

MYCO VÁLASZ: Igen, egyedüli jelentkezéseket is várunk az ötketgazdáktól, de hosszabbtávon szeretnénk, ha a start-up-okra jellemző min. 2-3 fős csapatok alapulnának az ötlet megvalósítására.

A 2014. tavaszi inkubációt a 10 start-up-ból 6 zárta sikerrel és lépett a Stage 1-ből, a Stage 2-es szakaszba.
A 2014. tavaszi inkubációt a 10 start-up-ból 6 zárta sikerrel és lépett a Stage 1-ből, a Stage 2-es szakaszba.

6 – GOND-E, HA EGYETEMRE JÁROK ÉS NEM TUDOK ELJÖNNI A HETI TALÁLKOZÓKRA?

MYCO VÁLASZ: Örülünk neki, ha egyetemistaként nevezel a programunkba. Azonban elvárjuk, hogy hetente egyszer, késő délután tartott 2-3 órás inkubációs megbeszélésekre rendszeresen elgyere. Ha ezt mégsem tudod tartani, akkor inkább nem vedd el a helyet másoktól.

20140624_111746
Benkő Vilmos angol nyelvű, prezentációs felkészítést tart román start-up-oknak, Budapesten.

7 – HÁNY FŐVEL ZAJLIK MAJD AZ INKUBÁCIÓ? 

MYCO VÁLASZ: Tipikusan 8-10 fővel szeretnénk indítani a 2014. tavaszi inkubációt, amely 2014. évvégéig további 20-30 db start-up projekt inkubálásával bővül majd. Idén 40 db start-up-ot tervezünk fejleszteni és támogatni a Climate-KIC részeként.

8 – MENNYIRE KELL ANGOLUL TUDNOM? HA ÉN RPSSZUL BESZÉLEK, A TÁRSAIM SZEREPELHETNEK HELYETTEM?

MYCO VÁLASZ: Mivel a MyCo által végzett inkubáció a Climate-KIC további 6 másik tagországának partner inkubátoraival közösen zajlik, ezért kiemelten fontos, hogy a résztvevő start-up-ok képesek legyenek magas szinten angolul kommunikálni. Ez alapvető elvárás és ennek fejlesztésére egyedi támogatást is adunk majd (pl. angol nyelvű pitch-tréning). Azonban nem gond, ha a résztvevő start-up-on belül mindig egy kijelölt csapattag prezentál, az aki a legjobb az angol nyelv használatában. Ilyen “belső munkamegosztást” el tudunk fogadni.

20140624_164537
Az Eden Reclaim start-up-unk prezentál angol nyelven a román partnereinknek, Budapesten.

9 – SEGÍT-E CLIMATE-KIC HÁLÓZAT A NEMZETKÖZI PIACRA LÉPÉSBEN? 

MYCO VÁLASZ: Igen, a Climate-KIC euópai hálózat egyik fő előnye, hogy a programban résztvevők folyamatosan lehetőséget kapnak a tagországok más start-up.jaival történő megismerkedésre, továbbá részt vehetnek külföldi oktatásokon (pl. masterclass) és egyedi szakmai túrákon. Tavaly például 4 országgal közösen kétszer látogattunk el a Szilícium völgybe, ahol oktatást és piacfejlesztést kaptak a kiválasztott start-up-ok. Idén Izraelbe lesz májusban szakmai túra. A részletes külföldi program folyamatosan megtekinthető a Climate-KIC központi oldalán és az ezeken a programokon történő részvétel az inkubált start-up-om részére díjmentes és utazásukat fizetjük:

http://www.climate-kic.org/events/

20140716_184002
A 2014. tavaszi szemeszter start-upjai megérkeztek a 2014. júliusi, párizsi tréningre (balról): HitchHyper, EMBER, Route4U, STEG

 

10 – A PROGRAM SORÁN MILYENTÁMOGATÁST AD AZ INKUBÁTOR? 

MYCO VÁLASZ: Igen, az akcelerációs programot 2013-ban 14 db start-up végezte el. Ebből 3 db start-up-ot befektetéshez segítettünk és a projektek fele sikerrel lépett piacra. A tavalyi programban résztvevő start-up-ok a Climate-KIC belső pályázati rendszerén az inkubációs folyamatot követően is pályázhatnak és nyerhetnek el támogatást (grant-et). Így tavaly az inkubált start-up-ok két konzorciumot hoztak létre: GRENNO és CLIMATE-TÉR néven. Ezekkel sikerrel pályáztak 10-10 ezer eurós támogatásra, továbbá folyamatban további csaknem 150 ezer eurós pályázati forrás eldöntése. Ezekről az európai szervezet forrásaiból történik allokáció a start-up-ok részére. Ilyen módon a programban résztvevő “alumnit” folyamatosan segítjük és támogatjuk.

A 2014. tavaszi szemesztert 10 db start-up végezte el sikeresen, amelyből 6 db start-up (Eden-Reclaim, EMBER, HitcHyper, Route4U, STEG, WASP) a Stage 2-be jutott és 4 db start-up a Stage 1-es minősítést kapta meg (Licorice, StoreLong, Lignocelluloz, Hempcrete)

2014. júliusban angol nyelvű bootcamp-et tartottunk 6 db román start-up részére a Climate-KIC Outreach program részeként. Majd 3 napos bootcamp-ben dolgoztunk együtt 8 db start-up-pal, amelyek a Clean Launchpad európai climate ötletversenyre jelentkeztek. Ebből a versenyből 2 db start-up az októberben megrendezésre kerülő, Innovation Festival döntőjébe jutott és kiutazhat versenyezni Valenciába: BIOMON, Greener than Grass. Ők Stage 2-es minősítést kaptak. A többi ötletből a 30KM (Hámori Zsuzsa) és a Talk The Walk (Egri Viktor) bejutott a Stage 1 őszi inkubációba.

A BIOMON Stage 2-es start-up 2014. szeptemberben 2 hetes Szilícium Völgyi (USA) üzleti utat tesz meg a Climate-KIC program révén, holland, angol és német start-up-okkal közösen.

11 – KIK SEGÍTENEK AZ INKUBÁCIÓBAN? 

A Climate-KIC inkubációban folyamatos kapcsolatban vagyunk a társországok inkubátoraival, amelyekkel folyamatos a módszertanok és tudáselemek cseréje. Így adaptáltuk a holland és angol inkubációs tudást, amelyet a Delft Egyetem (NL) és az Imperial College (UK) tudáshátterével nyújtanak.

A napi munkában az EY (Ernst & Young) és az IBM Magyarország vezetői mentorként segítenek.

 

+1 – HA AZ ŐSZI INKUBÁCIÓBÓL KIMARADOK, AKKOR MIKOR NEVEZHETEK ÚJRA? 

MYCO VÁLASZ: A 2014/1. szemeszter április közepétől június közepéig tart. A következő szemesztert várhatóan a nyári szünet után hirdetjük meg. Az őszi szemeszter 2014. szeptember és november között tart. Ezt követően az új szemesztert várhatóan 2015. januárban hirdetjük meg.

 

Hozzászólás