Április 10. éjfélig lehet jelentkezni!

Kategória: Hírek Started by

Április 10. éjfélig lehet jelentkezni!

Várjuk a klímainnovációs ötletemberek és vállalkozók jelentkezését a Climate-KIC Akcelerációs programra! A jelentkezést a MyCo.hu honlapon letölthető jelentkezési lapon lehet megtenni ÁPRILIS 10-én éjfélig. Beküldési cím: csaba@myco.hu  (Videót nem kell küldeni!) A továbbiakban a leggyakrabban feltett kérdésekről olvashat!

A jelentkezések kapcsán a MyCo Incubation csapat eddig a következő kérdéseket kapta:

1 – KELL A JELENTKEZÉSI KÉRDŐÍVHEZ VIDEÓT CSATOLNI? 

MYCO VÁLASZ: Nem szükséges. Elegendő a www.myco.hu/apply oldalról letöltött dokumentumot angol nyelven kiküldeni és beküldeni az e-mail címünkre.

2 – KELL ÉLŐ-CÉG VAGY VÁLLALKOZÁS A NEVEZÉSHEZ? VAGY ELEGENDŐ ÖTLETTEL NEVEZNI? 

MYCO VÁLASZ: Elegendő az ötlettel pályázni, hiszen az inkubáció lényege, hogy közös interakciós munka révén 10 hét alatt eljussunk az ötlettől mondjuk a prototípus fázisig.

Climate-KIC start-up-ok oktatása 2013 novemberben a Berkley Egyetemen (USA).
Climate-KIC start-up-ok oktatása 2013 novemberben a Berkley Egyetemen (USA).

 

 

3 – MIKORTÓL KAPHATUNK PÉNZÜGYI TÁMOGATÁST A PROGRAMBAN? ÉS KI VEHETI EZT FEL? 

MYCO VÁLASZ: A Climate-KIC európai társországokban folytatott gyakorlata és módszertana értelmében az ötlet fázisban (STAGE 1) még nem adunk támogatást, azonban ennek sikeres elvégzését követeőne (10 hét után) a vállalkozás nagy eséllyel nevezhet a STAGE-2 és STAGE-3 inkubációs szintekre, ahol viszont már 5-10-20 ezer eurós támogatást kap. Ez utóbbihoz nem kell önrész, csupán egy munkaterv szükséges, amely indokoltságát az inkubátor vizsgálja, majd kifizetést követően ellenőrzi a jogosult elköltést. A kifizetés a program haladtával egyidőben és nem utólagosan történik. A kifizetés magánemberek részére (lásd ötletgazda) is történhet, nem szükséges hozzá cég.

Új ökuka fotó_0722
Az ÖKUKA prototípusa, amelyet 2013-ban a Climate-KIC támogatás révén valósított meg.

 

4 – NEVEZHETEK-E INFORMATIKAI ÖTLETTEL?

MYCO VÁLASZ: Igen, amennyiben az támogatja a széndioxod kibocsátás csökkentését. Például az épületek energiahatékonyságát segítő szoftveres eszközöket, szolgáltatásokat is idesorolhatjuk.

5 – NEVEZHETEK-E EGYEDÜL VAGY CSAPATTAL KELL JELENTKEZNEM? 

MYCO VÁLASZ: Igen, egyedüli jelentkezéseket is várunk az ötketgazdáktól, de hosszabbtávon szeretnénk, ha a start-up-okra jellemző min. 2-3 fős csapatok alapulnának az ötlet megvalósítására.

20130822_193158
Magyar Climate-KIC start-up-ok prezentálnak 2013. augusztusban 4 ország start-up-erjeinek, Budapesten.

6 – GOND-E, HA EGYETEMRE JÁROK ÉS NEM TUDOK ELJÖNNI A HETI TALÁLKOZÓKRA?

MYCO VÁLASZ: Örülünk neki, ha egyetemistaként nevezel a programunkba. Azonban elvárjuk, hogy hetente egyszer, késő délután tartott 2-3 órás inkubációs megbeszélésekre rendszeresen elgyere. Ha ezt mégsem tudod tartani, akkor inkább nem vedd el a helyet másoktól.

20130716_160523
Zajlik az inkubáció 2013. nyarán. Éppen a Business Canvas Modellt tanuljuk.

7 – HÁNY FŐVEL ZAJLIK MAJD AZ INKUBÁCIÓ? 

MYCO VÁLASZ: Tipikusan 8-10-12 fővel szeretnénk indítani a 2014. tavaszi inkubációt, amely 2014. évvégéig további 20-30 db start-up projekt inkubálásával bővül majd. Idén 40 db start-up-ot tervezünk fejleszteni és támogatni a Climate-KIC részeként.

8 – MENNYIRE KELL ANGOLUL TUDNOM? HA ÉN RPSSZUL BESZÉLEK, A TÁRSAIM SZEREPELHETNEK HELYETTEM?

MYCO VÁLASZ: Mivel a MyCo által végzett inkubáció a Climate-KIC további 5 tagországának partner inkubátoraival közösen zajlik, ezért kiemelten fontos, hogy a résztvevő start-up-ok képesek legyenek magas szinten angolul kommunikálni. Ez alapvető elvárás és ennek fejlesztésére egyedi támogatást is adunk majd (pl. angol nyelvű pitch-tréning). Azonban nem gond, ha a résztvevő start-up-on belül mindig egy kijelölt csapattag prezentál, az aki a legjobb az angol nyelv használatában. Ilyen “belső munkamegosztást” el tudunk fogadni.

9 – SEGÍT-E CLIMATE-KIC HÁLÓZAT A NEMZETKÖZI PIACRA LÉPÉSBEN? 

MYCO VÁLASZ: Igen, a Climate-KIC euópai hálózat egyik fő előnye, hogy a programban résztvevők folyamatosan lehetőséget kapnak a tagországok más start-up.jaival történő megismerkedésre, továbbá részt vehetnek külföldi oktatásokon (pl. masterclass) és egyedi szakmai túrákon. Tavaly például 4 országgal közösen kétszer látogattunk el a Szilícium völgybe, ahol oktatást és piacfejlesztést kaptak a kiválasztott start-up-ok. Idén Izraelbe lesz májusban szakmai túra. A részletes külföldi program folyamatosan megtekinthető a Climate-KIC központi oldalán és az ezeken a programokon történő részvétel az inkubált start-up-om részére díjmentes és utazásukat fizetjük:

http://www.climate-kic.org/events/

2013. nyarán az első Szilícium völgyi túra során ellátogattunk számos cleantech céghez. Így a Facebook (a képen) és a Google cleantech divízióját is meglátogattuk.
2013. nyarán az első Szilícium völgyi túra során ellátogattunk számos cleantech céghez. Így a Facebook (a képen) és a Google cleantech divízióját is meglátogattuk.

 

10 – A PROGRAM ELVÉGZÉSÉT KÖVETŐEN AD-E TOVÁBBI TÁMOGTÁST AZ INKUBÁTOR? 

MYCO VÁLASZ: Igen, az akcelerációs programot tavaly 14 db start-up végezte el. Ebből 3 db start-up-ot befektetéshez segítettünk és a projektek fele sikerrel lépett piacra. A tavalyi programban résztvevő start-up-ok a Climate-KIC belső pályázati rendszerén az inkubációs folyamatot követően is pályázhatnak és nyerhetnek el támogatást (grant-et). Így tavaly az inkubált start-up-ok két konzorciumot hoztak létre: GRENNO és CLIMATE-TÉR néven. Ezekkel sikerrel pályáztak 10-10 ezer eurós támogatásra, továbbá folyamatban további csaknem 150 ezer eurós pályázati forrás eldöntése. Ezekről az európai szervezet forrásaiból történik allokáció a start-up-ok részére. Ilyen módon a programban résztvevő “alumnit” folyamatosan segítjük és támogatjuk.

 

+1 – HA A TAVASZI INKUBÁCIÓBÓL KIMARADOK, AKKOR MIKOR NEVEZHETEK ÚJRA? 

MYCO VÁLASZ: A 2014/1. szemeszter április közepétől június közepéig tart. A következő szemesztert várhatóan a nyári szünet után hirdetjük meg. Azaz érdemes még április 10-ig jelentkezni.

 

Hozzászólás